Karikás helyett whiskysüvegeket pattintok

Whisky Szittya

Whisky Szittya

Kóstolójegyzet: Springbank 10

2018. november 19. - Maláta Barát

springer_10_ii_ii_crop.JPGA tapasztalt whiskyfogyasztók számára alapvetés, 'A whisky', az 'Etalon', a campbeltowni csúcslepárló, a legnagyobb, a hatalmas, drágaság...

A campbeltowni régiót a whiskykészítés bölcsőjének is nevezik, ahol még mindig kézzel és helyben végzik a whiskykészítéshez szükséges összes lépést. Igazi oldschool, tradícionális lepárló amitől valamit mindenkinek meg kell kóstolnia valamikor.

A Springbank az egyik legrégebbi családi kézben lévő lepárló, ahol 3 féle párlatot készítenek. Ezek közül lássuk a 10 éves Springbank-et:

Bourbon és sherry hordós kettős érlelés.

Illat: Határozott, de nem túl tolakodó, eloltott tábortűz füstje. Narancs, citromhéj egy pici vajon pirítva. Pihentetve a pohárban némi zöld vegetáció, őszi avar, és a bourbon hordós fás, vaníliás jegyek.

Íz: Kellemesen olajos, betölti a szájat. Narancs, tejszín, a füst egy kicsit füstölt szalonnás, a sherrys édes bogyókból inkább csak az édesség van jelen. Pihentetés után kicsi sós tengervíz, szárazkás tölgy is feltűnik.

Lecsengés: Nem túl erős, középhosszú. Citrom, szénsav, faszén.

Brutálisan egyben van a cucc! Ha épp nincs kedvünk valami Islay szigetéről jövő tőzegszörnyhöz, de azért egy kis füst megbizserget, akkor mindenképp ajánlott megkóstolni. A tengerparti sós, száraz jegyek gyönyörűen jönnek, bár nekem ettől egy picit talán vékonyabbnak, kevésbé testesnek hat mondjuk egy speyside-i Benromach-hoz képest - míg a főbb karakterei, mint például a tőzeg, nagyon hasonló.

Pro tip: A legendáriumokban az szerepel, hogy aki 2017-es palackozást lát ebből, annak kötelessége megvásárolnia, ugyanis állítólag a tavalyi palackozáskor úgy jött ki a raktári lépés, hogy csak 12 éves hordókból tudták hozni a minőséget...

Slainte!
A Malátabarát.

A bejegyzés trackback címe:

https://whiskyszittya.blog.hu/api/trackback/id/tr7114636862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása